Меню
Профил
Виж всички истории

Време е за чаша бира – какво не знаем за тази напитка?

Време е за чаша бира – какво не знаем за тази напитка?

 

Бирата е сред първите напитки, които са създадени от хората. Днес е особено популярна, особено в летните дни, когато искаме да разпуснем след уморителен ден или когато искаме да си кажем "наздраве", но не ни се консумира тежък алкохол. За бирата можем да изкажем благодарността си на древните шумери. Те дори възпели рецептата в песен, посветена на богинята Нинкаси.

 

Минали близо 1000 години, когато във Вавилон имало богат избор на бира - около 20 вида Напитката се оставяла и при мумиите на фараоните в Древен Египет.

 

Разбира се днешната бира се различава от онази в миналото, която се определя от учените като мътна, гъста, а при приготвянето ѝ се използвали множество билки. Зърното за направата можело да е от ориз, просо, ечемик, пшеница или ръж.

 

Процес на производство на бирата

 

Днес процесът на производство на бирата може да се раздели на четири етапа - първият включва приготвянето на малца и в него се сортира, почиства и претегля ечемикът. После се накисва във воден разтвор, за да покълне. това се случва за около една седмица. После полученият продукт се премества в специални сушилни. Най-накрая кълновете се отстраняват от малца и биват смлени.

 

Нашите бирени чорапи >>>

 

Вторият етап в приготвянето на бирата е приготвянето на пивна мъст. От смления малц и вода се прави каша, която се загрява и ензимите започват да се преобразуват в захари. След около четири часа процесът спира, за да се премине през филтриране. Накрая е варенето, което прекратява процеса на ензимите. Тогава се прибавя и хмелът. Варенето е с приблизително 2-часова продължителност, а накрая полученото се охлажда.

 

Третият етап при приготвянето на бирата е ферментацията на пивната мъст - простите захари се преобразяват в алкохол и въглероден двуокис. Накрая полученото се оставя да отлежи, за да придобие характерните си качества. Процесът продължава между един и няколко месеца, като зависи от вида на напитката.

 

7 интересни факта за бирата

 

•             Бащата на Шекспир е бил дегустатор на йел, което е вид бира. Той и колегите му са изсипвали от бирената течност върху пейка. После са сядали на мястото и продължавали с пиенето на останалата течност. Трябвало да не стават около половин час. Ако кожените им бричове залепнели за съоръжението за сядане, то значи че бирата има високо качество.

 

•             Пренасяме се в Древна Англия. Там в най-добрите бирарии бирата се сервирала в халби, които имали вградена сламка в дръжката. Когато един посетител изпиел бирата си, просто трябвало да свирне за още една.

 

•             Искало Ви се е от чешмите Ви да тече бира, а не вода? Вашата мечта е сполетяла местните жители на град Бидгощ, Полша. Причината разбира се не е била дарение от производителите, а авария в разпределителен вентил в местния пивоварен завод. Но както се казва - проблемите на едни, носят радост на други.

 

•             Германия е известна с бирата. Интересен факт обаче е това, че собственикът на една от пивоварните в страната черпи с безплатна халба бира новите посетители, ако времето е лошо. Напитката позволява на човешкия организъм да премине по-лесно през магнитните аномалии. А жестът носи печалби - кой си тръгва след една бира? Всички искат повече. А повече бира значи повече печалби за заведението.

 

Чорапи Аз обичам бира >>>

 

•             Във Вавилон имало традиция – през първия месец след сватбата бащата на булката трябвало да черпи ежедневно зет си с бира. Традицията изисквала от младоженеца да разбере, че може да смени бирата, но не и съпругата си.

 

•             Проучване  във Великобритания твърди, че в държавата остават по 93 000 лира бира - по брадите на мъжете, които я пият.

 

Бирата и ползите за здравето

 

Според учените любимата напитка носи множество ползи за здравето, което радва най-вече мъжката част на населението. Не че жените не обичат бира – много от тях обичат, но знаете, че нежният пол пази форма, а бирата далеч не е най-диетичната напитка. И все пак изследователите са на мнение, че бирата може да направи любителите ѝ по-здрави.

 

•             Проучвания гласят, че умерените количества изпита бира намаляват възможността от сърдечни заболявания. Експертите обаче са обединени около идеята, че това го прави всяка една алкохолна напитка, когато се пие с мярка.

 

•             Бирата подобрява паметта - това се случва благодарение на хмела, който има съставка, спомагаща за подобряването на когнетивната функция - Ксантохумол. Химикалът има способност да защитава мозъчните клетки от оксидантно увреждане, което е свързано с деменцията. Проучванията обаче все още са на ранен етап, но експертите смятат, че окончателните резултати биха позволили на медицината да се развие в областта.

 

•             Бирата спомага да се предотврати развитието на камъни в бъбреците - употребяващите бира намаляват риска от образуването на камъни в бъбриците с 41%. Най-полезни за целта са тези бири, които са по-богати на хмел.

 

•             Чрез бирата може да се намали стреса – тук обаче става въпрос за не повече от чаша или две от пивото, като не е добре пиенето да бъде ежедневна практика. Можем да си налеем от древната напитка за отмора, за наздравица, за разпускащи разговори след тежък ден или за да погледаме мача. Поводи да пием бира не са нужни, но е необходимо да познаваме границите си.

 

•             Бира срещу настинка - когато се затопли, ечемикът в бирата подобрява кръвообращението. Едновременно с това осигурява облекчение на болки в ставите и повишава имунитета. За оптимални резултати напитката се загрява на водна баня, а към нея се добавя мед.

 

Готвене с бира

Бирата може да бъде наш верен помощник в кухнята, ако знаем за какво и как да я ползваме. Тя е любима съставка на редица от най-добрите световни кулинари. С нея те:

 

•             правят панировки - добавянето на бира към сместа за панировка прави крайния резултат изключително хрупкав

 

•             правят тесто - да се меси с бира е сред любимите практики на редица кулинари. Тестените изделия стават меки и по-трайни. Това се дължи на маята в пивото и на хмела, който също се съдържа в него и е естествен консервант.

 

•             супа от пиво - тя е характерна за Чехия. Там варят и няколко видове шунка, което прави месото невероятно на вкус и дава възможност да се постигне огромно разнообразие.

Нека налеем поредната чаша бира и да споделим момента със скъпите си хора. Това е питието, което може да се употребява както в най-елитните заведения, така и на пейка в парка. Питието, което е устояло на времето и най-вероятно ще пребъде докато свят светува. Питието, което няма как да не ни изкуши. Защото винаги е време… за чаша студена бира.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (398)

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница