Меню
Профил
Виж всички истории

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

здрави чорапи производител

 

 

Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой чифт да обуете и кога. Не правите нищо друго, освен да ги носите с обувки, когато излизате или просто да си седите с тях на дивана, когато сте у дома. И въпреки всичко един ден установявате, че любимият ви чифт чорапи има дупка в него или пък показва първи признаци на износване. Как можете да помогнете на чорапите ви да издържат по-дълго? В тази статия ще разгледаме по-отблизо няколко начина за постигане на това. Но първо, нека да видим как са конструирани чорапите.

Чорапи - как се създават

Няколко са материалите, които най-често се използват от производителите на чорапи. Те включват памук, вълна, ликра, акрил, полиестер, найлон, спандекс или олефини. Смесването на един или повече от тези основни материали с коприна, лен, бамбук, мохер или кашмир увеличава мекотата им, което се отразява на това колко удобно ги усещате. Чорапите се предлагат в различни цветове или имат най-разнообразни артистични дизайни върху тях. Те се добавят по време на производствения процес, още при изплитането им.

Производството на чорапи обикновено включва промишлена кръгла плетачна машина. Тя, в зависимост от стила, може да плете чорапи, които съдържат няколко различни цвята. Моделът се проектира с помощта на софтуерна програма за плетене. След това дизайнът се подава към плетачната машина. Процесът е автоматизиран и наблюдаван, за да се гарантира, че всички чорапи, произведени в определен ред, са напълно еднакви.

 

Как да удължите живота на вашите чорапи

Подготвихме списък със съвети, които ще ви помогнат да запазите чорапите си в добро състояние възможно най-дълго.

 1. Топло или студено? Игнорирайте това, което ви е казано

Ако досега сте перяли любимите си чорапи в гореща вода, защото някоя всезнаеща леля ви е посъветвала, че така ще запазите цветовете ярки и свежи, изтрийте тази мисъл от главата си веднага. Когато ползвате гореща вода, това ускорява процеса на стареене, като износва материята, от която са направени. Алтернативата? Използвайте възможно най-студена вода, за да перете чорапите си. Така е много по-добре за тях.

 1. Не носете чорапите си на химическо чистене

Освен възможността да загубите някой прекрасен чорап в огромните машини на химическото чистене, тази процедура е много износваща за тях. На тези места се ползват много силни препарати и затова не са подходящи за обработка на бельо. Чорапите също влизат в това число. Все едно да ги минете с шкурка и после да се чудите защо изведнъж са започнали да изглеждат малко износени. Носенето на чорапите в химическо чистене е лоша идея. Освен това е доста скъпо. Има други, много по-добри алтернативи.

 1. Обърнете ги отвътре навън по време на пране

Вероятно вече правите това с вашите тениски, защото знаете, че по този начин ще предпазите щампата отпред. Обръщането на чорапите ви наопаки, преди да ги хвърлите в пералнята, ще спомогне за ефективното почистване на потта, която се е събрала вътре в тях. А освен това по външната им страна няма да се закрепят всевъзможни мъхчета от останалите дрехи в прането. 

 1. Как да предотвратите загубата на чорап

Случвало се е на почти всеки - перете любимите си шарени чорапи и когато всичко излезе от пералнята и се подреди по шкафовете... един от тях липсва! Понякога дори и повече от един, но никога не са от една и съща двойка… Те се озовават в онази странна вселена на чорапите, която хората никога няма да видят. За да не се случи това, най-добре ги перете в торбичка с цип. В почти всеки магазин за домашни потреби се продават такива.

 1. Разделете чорапите по цвят

Вероятно вече правите това с останалите дрехи. Също така е добра практика да се следва и при пране на чорапи. Само си помислете какво може да се случи, ако перете червените и зелените чорапи със същото пране като белите. Много вероятно е да се сдобиете с няколко съвсем нови цвята, особено ако въпросните чорапи не са от най-качествените.

 1. Бъдете нежни когато перете чорапите си

Това, което ще бъде най-добре за вашите чорапи, след като попаднат в пералнята, е да бъдат изпрани на възможно най-щадяща програма. Така ще ги предпазите от евентуално протриване.

 1. Дръжте белината далече

Белина и чорапи не се смесват. Това е така, защото тя буквално ще “изяде” материята и с течение на времето по нея ще се появят дупчици. Чорапите с дупки не са много ефективни за поддържане на краката топли и отпочинали, така че забравете за белината.

 1. Пропуснете омекотителя за тъкани

Разбира се, той може да намали натрупването на статично електричество и да направи всичките ви други дрехи по-меки на допир. Но омекотителят няма да стори същото с вашите чорапи. Малко хора го осъзнават, но всъщност е факт. Това, което се случва, когато омекотител за тъкани си проправи път в тъканта на вашите чорапи, е че той ще попречи на свойствата им да отвеждат влагата. Ако водите активен начин на живот, това със сигурност ще бъде проблем.

 1. Дръжте ги меки по всяко време

Когато хвърлите чорапите си в пералнята, при условие че вече сте ги разделили по цвят, обърнали сте ги отвътре навън и сте ги поставили в мрежеста торбичка с цип, използвайте само мек и щадящ перилен препарат, за да ги почистите. Той е по-нежен към деликатната памучна материя.

 1. Стойте далеч от дъската за гладене

Да, можете да изгладите дрехите, но не и чорапите си. Ето защо: топлината на ютията ще повреди материята им. Първите няколко пъти това ще са микроскопични щети, които няма да можете да видите, но това е напълно достатъчно, за да създадете слаби места, които в последствие ще се износят и скъсат много по-бързо.

 1.  Окачете ги високо

Сушенето на чорапи е лесната част. Просто ги окачете на сушилник и ги оставете да изсъхнат на открито. Ако бързате и се нуждаете от чифт чорапи директно от пералнята, можете да ги хвърлите в сушилнята на най-слабата топлинна степен. Недостатъкът на това е, че всякаква подобна обработка ще съкрати живота им като просто “изяде” тъканта и я износи. А ако не сте особено внимателни, може да се окажете и със смален размер чорапи.

 1. Не ги изстисквайте

Ето един навик, от който може да е трудно да се откажете. Все пак сме свикнали да го гледаме още от времето на нашите баби и майки. Никога не изстисквайте чорапите си. Да, това може да свърши чудесна работа за премахване на по-голямата част от водата, задържана в тъканта. Но когато ги изцеждате така грубо, вие усуквате и разтягате тъканта им по начини, по които не е предназначено да бъде разтегната. С други думи, изстискването на чорапите е един от най-бързите начини да ги повредите и да ги размъкнете. Така те постепенно ще започнат да се свличат от краката ви.

 1. Съхранявайте чорапите правилно

Ако сте свивали чорапите си на топка или сте ги обръщали един в друг, преди да ги хвърлите в чекмеджето, трябва да спрете да правите това. Най-добрият начин да ги съхранявате е като ги сгънете плоски. Това е от особено значение, ако искате да ги запазите в отличен вид за по-дълъг период. Свитите на топка или сгънати заедно чорапи губят формата си с течение на времето.

 1. Ако накисвате предварително, направете го със студена вода

Ако сте стигнали до тук вече знаете, че прането на чорапите ви в студена вода е най-добрият и щадящ начин. Но ако те се окажат особено мръсни и изискват предварително накисване, не забравяйте да го направите също със студена вода. Горещата ще повлияе на материала, от който са направени вашите чорапи, и това ще доведе до износване на тъканта и поява на дупки с течение на времето.

 1. Поддържайте краката си в добро състояние

Може да не мислите за това често, но е добър съвет, който трябва да имате предвид. Когато редовно подрязвате ноктите на краката си, намалявате възможността от прекомерно износване на чорапите. Дългите, остри нокти могат да разкъсат тъканта в областта на пръстите. Ще предотвратите това като се грижите редовно за педикюра си.

 1. Купете си чорапи с добро качество

Понякога евтиното наистина излиза скъпо. При чорапите е същото - колкото по-евтина е цената, толкова по-лошо е качеството. Това означава, че те няма да издържат особено дълго, преди да се скъсат. Така че ако искате да са здрави по-дълго време, просто трябва да похарчите малко повече пари за по-високо качество.

 

Чорапите са важна част от всеки гардероб. Ето защо е хубаво да притежавате няколко различни чифта, в различни цветове и шарки, подходящи за всеки тоалет и повод. За да можете да се насладите на носенето им възможно най-дълго, е необходима подходяща грижа. Чорапите са изработени от различни материали, които обикновено са издръжливи и дълготрайни. Въпреки това някои от навиците, които сме придобили през годините, свързани с почистването, съхранението и общите грижи за тях, могат да ускорят износването им.

Два от основните виновници, които могат да причинят износването им са прекомерната топлината и разпъване. Ако следвате указанията, описани по-горе, ще можете да се наслаждавате на колекцията си от чорапи много по-дълго време. Поддържането им в добро състояние изисква малко повече грижи, но резултатът си заслужава. В крайна сметка, ако краката ви са топли и щастливи, вие също ще бъдете!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница