Меню
Профил
Виж всички истории

Най-добрите чорапи за потни крака

Най-добрите чорапи за потни крака

крака и чорапи

 

 

Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се разбягат от неприятната миризма на краката ти. Но не бързай да се отчайваш! В действителност най-вероятната причина за тези вонящи, потни крака се свежда до едно единствено нещо: лош избор на чорапи. Можеш да накараш краката си да миришат по-добре! Но как?

 

Мъжки чорапи от По чорапи

 

Ако краката ти са склонни към обилно изпотяване, целодневното носене на обувки или активните тренировки могат да допринесат за неприятната миризма. Освен това, ако стъпалата ти са подгизнали, то те ще се пързалят вътре в обувките и това ще доведе до протъркване на кожата и образуване на пришки. Но носенето на правилните чорапи може да помогне за отвеждането на влагата далеч от кожата, като по този начин оставя краката ти да дишат. Това ограничава развитието на бактериите, причиняващи неприятната миризма.

 

Проучванията показват, че човешкото стъпало е снабдено с цели 125 000 потни жлези. Това е повече, отколкото при всяка друга част на тялото. Когато телесната температура се повиши, тези жлези отделят пот. Изпарението ѝ помага за охлаждане на тялото. По този начин се намалява вътрешната ни температура. Но ако потните ти жлези са свръхактивни или потта няма възможност да се изпари, това води и до неприятна миризма на краката.

 

Комбинацията от чорапи и обувки може да задържи топлината и влагата, като така допълнително повиши температурата и засили изпотяването. Това създава топла и влажна среда, която позволява на бактериите да се развиват скорострелно. Те живеят от потта, отделяна от краката и в резултат на това произвеждат киселини, причиняващи лоша миризма. Освен нея, може да се окажеш и с много неприятна гъбична инфекция.

 

Но преди да отговорим на горещия въпрос “Кои са най-добрите чорапи за обилно потящи се крака?”, нека разгледаме кои материи е хубаво да се избягват.

 

Материи, които причиняват изпотяване на краката

 

Евтин найлон и полиестер - това са синтетични тъкани от старата школа. Има някои синтетични влакна, които обработени по правилния начин, могат да бъдат невероятни за предотвратяване на спарени и потни крака. Такива са например технологиите куулмакс и олефин. Но това не важи за обикновените, евтини, полиестерни тъкани. Тук говорим за модерни технологични разработки, които само най-развитите спортни фирми използват за създаването на специализирани чорапи за спортисти. Затова ако си обикновен човек, пазаруващ от обикновени магазини за чорапи, най-добре се придържай към естествените материи.

 

Мериносова вълна - естественият избор за сухи крака

 

Мериносовата вълна е истинско природно чудо. Тя е лека, мека, изолираща и има естествени антимикробни свойства. Това е чудесен избор за чорапи - тя ще държи краката ти винаги сухи. Мериносовата вълна може да абсорбира до 30% от собственото си тегло във влага, като същевременно не се чувства мокра и неудобна. Има причина вълната да е избор номер 1 на моряците от векове насам.

 

Ето само някои от предимствата на чорапите от мериносова вълна:

  • Отвеждат потта далеч от краката, за да се абсорбира отново във въздуха, вместо да остане уловена във влакната;
  • Абсорбира до 30% от собственото си тегло във вода, без да се усеща мокра;
  • Диша добре, като изолира, вместо да задържа топлината;
  • По-плътна е от памука;
  • Изолационните ѝ свойства означават, че краката ти остават топли когато е студено и хладни, когато е горещо;
  • Изсъхва бързо, така че ако чорапите ти се намокрят, няма да е за дълго;
  • Има естествени антибактериални качества. Това свойство за борба с бактериите е друг начин, по който вълнените чорапи намаляват миризмата на краката.

 

 

Как да изберем най-добрите чорапи за потни крака

 

Има две основни характеристики, на които трябва да обърнеш внимание, когато избираш чорапи за потни крака – влагоотвеждаща материя и проветривост. Влагоотвеждащите чорапи са изработени от материи като мериносова вълна и бамбук. Те пренасят потта далеч от кожата, така че да може да се изпари. Когато влагата и топлината не могат да изчезнат, потта се натрупва. Някои материи пропускат въздуха, предотвратявайки натрупването на пот и помагайки за регулиране на телесната температура. Дишащите тъкани също така отблъскват водата и позволяват на потта бързо да се изпари.

 

Памукът е най-дишащата материя, но също така задържа топлината, което за съжаление може да ускори изпотяването. Мериносовата вълна е друг популярен материал за чорапи, поради своите дишащи и влагоотвеждащи функции. Тъй като тя е динамичен изолатор, може да се адаптира към температурните промени. Изолира топлината в студа, но едновременно с това позволява на кожата да диша, когато е горещо. Поради тази причина вълната обикновено се използва за работни или туристически чорапи.

 

За бягане или друг вид тренировка най-добре да потърсиш специализирани спортни чорапи, изработени от специален вид синтетични влакна. Стой далеч от евтини, полиестерни, китайски чорапи.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (398)

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница