Меню
Профил
Виж всички истории

Интересни факти за чорапите

Интересни факти за чорапите

Чорапите и чорапогащниците често са приемани за даденост. Много хора не обръщат внимание на този аксесоар и... всъщност не знаят много за чорапите. Е, чорапите имат своя история и интересни факти, които може би не сте и чували.

 

В следващите редове няма да говорим за правила, за материи и цветове при чорапите. Ще разкажем общи неща за тях, тяхната история и любопитни факти.

 

Първите чорапи

 

Първите чорапи са намерени край река Нил. Според проучванията находката е от около 250 г. пр.н.е. Древните египтяни са носили чорапите със сандали.

 

Вижте Мъжки чорапи

 

Чорапите на древните гърци

 

Вероятно съвременната дума чорап е произлязла от древните гърци. Техните чорапи са били малко „странни“ за днешните схващания. Чорапите на гърците от онова време са били от сплъстени животински кожи и са приличали на космати топки. Какво щастие, че модата в чорапите е еволюирала.

 

Чорапи за богатите

 

В средновековието чорапите са се считали за лукс. Само богатите особи са можели да си ги позволят и да ги носят. Това се е дължало най-вече на времеемката изработка на чифт чорапи.

 

Вижте Дамски чорапи

 

Революцията при чорапите

 

През 1589 г. един английски свещеник е изобретил машина за плетене на чорапи. Дотогава всички чорапи са се плели на ръце – бавна и мъчителна работа. Свещеникът Уилям Лий е бил много огрочен, че жена му отделя много време за плетене на чорапи – това е било нейната работа. За да й помогне, той е създал машина за плетене на чорапи, която се справяла осем пъти по-бързо.

 

Според някои легенди, свещеникът е направил машината от чисто егоистични подбуди – покрай чорапите жена му не е имала време за любов с мъжа си. Разбира се, докато машината се патентова и влезе в употреба е имало много пречки.

 

Вижте Детски чорапи

 

Рекордно производство на чорапи

 

В област Datang в източен Китай се намира едно градче. Там са построени чорапени фабрики, които правят 1/3 от годишното световно производство на чорапи.

 

Айнщайн и чорапите

 

Може би сте чували, че великият физик Алберт Айнщайн е бил чудак. Освен с вечно разветите си коси, той е правил впечатление с непоносимостта си към чорапите. И дори обувките. Той е обичал да ходи бос.

 

Чорапи от 100 % памук или 97 %

 

Всеки е чувал, че чорапите трябва да са от естествени материали, например памук – все пак засегнахме въпрос около материите на чорапите. Но чорапите от 100% памук съвсем не са най-добрият вариант. По-добре е да имат няколко % еластан (ликра). Така чорапите са малко по-разтегливи и издръжливи.

 

Вижте Дамски чорапогащници

 

Бамбук или памук

 

Бамбукът е друг естествен материал за производство на чорапи. Той има много важни и полезни за всички потребители свойства. Но е важен и за производителите – бамбукът е почти неизчерпаем ресурс, иска много по-малко вода, не се нуждае от пестициди – за разлика от памукът, който има много естествени неприятели.

 

Защо носим чорапи

 

Основно, за да защитим краката си и кожата по тях. По човешкия крак има 250 000 потни жлези. Ежедневно отделяната пот може да достигне 500 мл – при всеки човек е различно. Чорапите попиват тази пот. Освен това чорапите пазят при студено време, както и при различни професии и трудови злополуки.

 

Съвет за по-дълъг живот на Вашите чорапи

 

Поддържайте ноктите на краката си с нормална дължина – това неимоверно ще удължи употребата на чорапите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Защо кучетата обичат да крадат чорапи

03 Мар 2023
    Когато предлагаме на нашите клиенти качествен чифт чорапи, ние си представяме, че те ще бъдат носени от хора. Но ще се изненад...

Мания По Чорапи

25 Яну 2023
  Нищо не може да бъде по-просто за моделиране на най-добрата тенденция за зимни аксесоари. Незаменим през зимата, чифтът чорапи набира вс...

Защо всеки трябва да носи вълнени чорапи през зимата

13 Ное 2022
  Ако не сте изпитали магията на носенето на вълнени чорапи през зимата, сега е моментът да промените това. В студено и влажно време памуч...

Ревюта (139)

Нови модели

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница