Меню
Профил
Виж всички истории

Интересни факти за чорапите

Интересни факти за чорапите

Чорапите и чорапогащниците често са приемани за даденост. Много хора не обръщат внимание на този аксесоар и... всъщност не знаят много за чорапите. Е, чорапите имат своя история и интересни факти, които може би не сте и чували.

 

В следващите редове няма да говорим за правила, за материи и цветове при чорапите. Ще разкажем общи неща за тях, тяхната история и любопитни факти.

 

Първите чорапи

 

Първите чорапи са намерени край река Нил. Според проучванията находката е от около 250 г. пр.н.е. Древните египтяни са носили чорапите със сандали.

 

Вижте Мъжки чорапи

 

Чорапите на древните гърци

 

Вероятно съвременната дума чорап е произлязла от древните гърци. Техните чорапи са били малко „странни“ за днешните схващания. Чорапите на гърците от онова време са били от сплъстени животински кожи и са приличали на космати топки. Какво щастие, че модата в чорапите е еволюирала.

 

Чорапи за богатите

 

В средновековието чорапите са се считали за лукс. Само богатите особи са можели да си ги позволят и да ги носят. Това се е дължало най-вече на времеемката изработка на чифт чорапи.

 

Вижте Дамски чорапи

 

Революцията при чорапите

 

През 1589 г. един английски свещеник е изобретил машина за плетене на чорапи. Дотогава всички чорапи са се плели на ръце – бавна и мъчителна работа. Свещеникът Уилям Лий е бил много огрочен, че жена му отделя много време за плетене на чорапи – това е било нейната работа. За да й помогне, той е създал машина за плетене на чорапи, която се справяла осем пъти по-бързо.

 

Според някои легенди, свещеникът е направил машината от чисто егоистични подбуди – покрай чорапите жена му не е имала време за любов с мъжа си. Разбира се, докато машината се патентова и влезе в употреба е имало много пречки.

 

Вижте Детски чорапи

 

Рекордно производство на чорапи

 

В област Datang в източен Китай се намира едно градче. Там са построени чорапени фабрики, които правят 1/3 от годишното световно производство на чорапи.

 

Айнщайн и чорапите

 

Може би сте чували, че великият физик Алберт Айнщайн е бил чудак. Освен с вечно разветите си коси, той е правил впечатление с непоносимостта си към чорапите. И дори обувките. Той е обичал да ходи бос.

 

Чорапи от 100 % памук или 97 %

 

Всеки е чувал, че чорапите трябва да са от естествени материали, например памук – все пак засегнахме въпрос около материите на чорапите. Но чорапите от 100% памук съвсем не са най-добрият вариант. По-добре е да имат няколко % еластан (ликра). Така чорапите са малко по-разтегливи и издръжливи.

 

Вижте Дамски чорапогащници

 

Бамбук или памук

 

Бамбукът е друг естествен материал за производство на чорапи. Той има много важни и полезни за всички потребители свойства. Но е важен и за производителите – бамбукът е почти неизчерпаем ресурс, иска много по-малко вода, не се нуждае от пестициди – за разлика от памукът, който има много естествени неприятели.

 

Защо носим чорапи

 

Основно, за да защитим краката си и кожата по тях. По човешкия крак има 250 000 потни жлези. Ежедневно отделяната пот може да достигне 500 мл – при всеки човек е различно. Чорапите попиват тази пот. Освен това чорапите пазят при студено време, както и при различни професии и трудови злополуки.

 

Съвет за по-дълъг живот на Вашите чорапи

 

Поддържайте ноктите на краката си с нормална дължина – това неимоверно ще удължи употребата на чорапите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (393)

Нови модели

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница