Меню
Профил
Виж всички истории

Как се правят чорапите

Как се правят чорапите

чорапи

 

Масовите чорапи в магазините и по пазарите се правят на машини, това е ясно на всеки. Едва ли някой си е помислял, че всички тези милиарди чифтове чорапи (произвеждани в света годишно) се правят на ръка. Иначе трябва да споменем, че има ръчно произведени чорапи – на ръка или с някоя стара антична машина за плетене на чорапи. Но те се намират в Hand made магазини и са рядкост.

Няма да коментираме плетенето на ръка с куки на чорапи – всеки може да попита някоя от бабите. Как обаче се случва процеса с чорапите и машините? Повярвайте, това е производство със сложна и в повечето случаи огромна организация. В България преди време имаше много производители на чорапи, но в днешно време намаляват все повече. Някои от фирмите работят с остаряла, морално и физически, техника. Други инвестират в нови и модерни машини. И техните чорапи се получават много по-качествени.

Вижте някои модели хубави мъжки чорапи в нашият магазин

Първо е дизайнът. Чорапите се предлагат в най-различни цветове и картинки. Може да бъдат шарени или едноцветни. Могат да бъдат в различни дължини – като се почне от терлиците и се стигне до дълги чорапи над коляното. Чорапите съвсем не са просто пръсти, пети и дупка над глезена.

Дизайните се правят на компютър и от там отиват в кръглите машини за плетене на чорапи. В днешно време има най-различни машини, които могат да правят по 200 чифта чорапи на денонощие. Има фабрики с над 100 машини. Можете сами да сметнете колко чифта правят те само за 24 часа. На следващият ден пак, на по-следващият ден отново и така всеки ден, те бълват милиони чорапи.

Машините могат да бъдат по-остарели със 100-на игли и по-съвременни с над 200 игли. Колкото повече игли са, толкова са по-финни чорапите.

Преди да пуснете дизайна на машините, трябва да изберете и вида прежда. Все по-популярен материал е бамбукът, но памукът все така държи лидерството в употребата. Може би защото, бамбуковите чорапи са по-скъпи.

Бамбуковите чорапи са с отлични качества, които не са никак за подценяване – те са по-леки, имат антибактериални свойства, дишат, абсорбират влагата от потта по краката.

Разгледайте някои от нашите бамбукови чорапи

Освен бамбук, има и други много популярни материи – вълна и коприна. Производството на вълнени чорапи е по-трудно и специфично – не всяка фабрика произвежда вълнени чорапи.

След производството на чорапа от машината трябва да му се зашият пръстите. Обикновено това се прави на друга машина. Някои от по-скъпите машини за плетене на чорапи обаче вече могат да правят и пръстите.

Не, не сме приключили. Чорапите изминават още път преди да бъдат готови за транспортиране до магазините. След пръстите, трябва да се помисли за гладенето. Никой не е виждал омачкани чорапи на някой рафт. Всеки един чифт се глади - големите фабрики имат големи машини, които гладят хиляди чифтове на смяна. По-малки чорапени производства гладят чорапите ръчно.

Освен гладене, чорапите минават през друга важна процедура. Те се обработват с пара. Така се дезинфекцират от всякакви бактерии.

В края на производството чорапите се проверяват за брак и дефектни чорапи - те се отделят. Готовите и отговарящи на качеството чорапи се етикират и опаковат. Едва след това те тръгват към мрежата на дребно и магазините за чорапи.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (383)

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница