УСМИХНИ СЕ, ТУК ЩЕ НАМЕРИШ ТВОИТЕ НОВИ ЧОРАПИ!
Магазин: гр. София, Център
ул. Московска 27, входът е от ул. Раковска
BGN
  • EUR
  • BGN
  • RON
Чорапи за всички

0

Магазин: гр. София, Център
ул. Московска 27, входът е от ул. Раковска
Виж всички истории

Как се правят чорапите

чорапи

 

Масовите чорапи в магазините и по пазарите се правят на машини, това е ясно на всеки. Едва ли някой си е помислял, че всички тези милиарди чифтове чорапи (произвеждани в света годишно) се правят на ръка. Иначе трябва да споменем, че има ръчно произведени чорапи – на ръка или с някоя стара антична машина за плетене на чорапи. Но те се намират в Hand made магазини и са рядкост.

Няма да коментираме плетенето на ръка с куки на чорапи – всеки може да попита някоя от бабите. Как обаче се случва процеса с чорапите и машините? Повярвайте, това е производство със сложна и в повечето случаи огромна организация. В България преди време имаше много производители на чорапи, но в днешно време намаляват все повече. Някои от фирмите работят с остаряла, морално и физически, техника. Други инвестират в нови и модерни машини. И техните чорапи се получават много по-качествени.

Вижте някои модели хубави мъжки чорапи в нашият магазин

Първо е дизайнът. Чорапите се предлагат в най-различни цветове и картинки. Може да бъдат шарени или едноцветни. Могат да бъдат в различни дължини – като се почне от терлиците и се стигне до дълги чорапи над коляното. Чорапите съвсем не са просто пръсти, пети и дупка над глезена.

Дизайните се правят на компютър и от там отиват в кръглите машини за плетене на чорапи. В днешно време има най-различни машини, които могат да правят по 200 чифта чорапи на денонощие. Има фабрики с над 100 машини. Можете сами да сметнете колко чифта правят те само за 24 часа. На следващият ден пак, на по-следващият ден отново и така всеки ден, те бълват милиони чорапи.

Машините могат да бъдат по-остарели със 100-на игли и по-съвременни с над 200 игли. Колкото повече игли са, толкова са по-финни чорапите.

Преди да пуснете дизайна на машините, трябва да изберете и вида прежда. Все по-популярен материал е бамбукът, но памукът все така държи лидерството в употребата. Може би защото, бамбуковите чорапи са по-скъпи.

Бамбуковите чорапи са с отлични качества, които не са никак за подценяване – те са по-леки, имат антибактериални свойства, дишат, абсорбират влагата от потта по краката.

Разгледайте някои от нашите бамбукови чорапи

Освен бамбук, има и други много популярни материи – вълна и коприна. Производството на вълнени чорапи е по-трудно и специфично – не всяка фабрика произвежда вълнени чорапи.

След производството на чорапа от машината трябва да му се зашият пръстите. Обикновено това се прави на друга машина. Някои от по-скъпите машини за плетене на чорапи обаче вече могат да правят и пръстите.

Не, не сме приключили. Чорапите изминават още път преди да бъдат готови за транспортиране до магазините. След пръстите, трябва да се помисли за гладенето. Никой не е виждал омачкани чорапи на някой рафт. Всеки един чифт се глади - големите фабрики имат големи машини, които гладят хиляди чифтове на смяна. По-малки чорапени производства гладят чорапите ръчно.

Освен гладене, чорапите минават през друга важна процедура. Те се обработват с пара. Така се дезинфекцират от всякакви бактерии.

В края на производството чорапите се проверяват за брак и дефектни чорапи - те се отделят. Готовите и отговарящи на качеството чорапи се етикират и опаковат. Едва след това те тръгват към мрежата на дребно и магазините за чорапи.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Отзиви във Facebook от клиенти

 

Истории за чорапи

  Зимата е тук – да се погрижим за краката си   Зимните месеци са тук. Подканят ни да сложим удобни обувки и дебели чорапи. И д...
  Миризмата на чорапи е нещо ужасно! Независимо дали ти миришат чорапите или стоиш до човек, на когото му миришат чорапите. И все пак сме...
  Да - могат да не бъдат разхвърляни из цялата къща   Детските чорапи често са разхвърляни из цялата къща. Можем да ги видим на...
  Никога не съм вярвала, че едни дълги чорапи могат да променят поведението ми. Не съм мислила, че едни дълги чорапи ще ме направят по-уве...
  Миришещите чорапи на мъжа ми бяха огромен проблем. Не искате да знаете за каква миризма става въпрос. И най-любезният човек би си запуши...
  Чорапи от бамбук – обичам ги. Може би няма да ме разберете. Това е все едно да разберете любовта на жените към обувките. Но с чорапите е...

Кои сме най-много :)