Меню
Профил
Виж всички истории

Кой и защо спи с дамски чорапи?

Кой и защо спи с дамски чорапи?

 

Може би ще ви е интересно да разберете, че милиони хора по света си лягат с чорапи. Но ако никога досега не сте го опитвали, логично е да се чудите дали това е здравословна практика, която носи реални ползи за съня ви.

Какви са предимствата на спането с дамски чорапи?

Голяма част от жените обуват чорапи преди да си легнат. Тази практика цели да помогне за лесното заспиване, защото краката са стоплени. Това е от голяма важност особено, когато времето е хладно и цяла нощ се мятате без да можете да заспите от студа.

Има обаче няколко допълнителни предимства, от които може да се възползват хората, които спят с дамски чорапи:

1. Подобрено кръвообращение

Липсата на правилно кръвообращение може да доведе до редица живото застрашаващи медицински състояния-от сърдечна недостатъчност до инсулти и други.

Хубавата новина е, че спането с дамски чорапи може да увеличи притока на кръв, кислород и хранителни вещества до всяка част на тялото. Резултатът е значително подобрени нива на циркулация, които поддържат сърцето, черния дроб, бъбреците и други важни органи, работещи на оптимални нива за по-добър сън и цялостното ви благосъстояние.

2. Помощ при горещи вълни

Горещите вълни са водеща причина за безсъние сред жените в менопауза. Ако вие или някой ваш близък в момента преминавате през тази фаза, сънят с дамски чорапи може да донесе така необходимото облекчение. Много жени твърдят, че има това има зашеметяващи резултати, така че трябва да опитате, ако нищо друго не работи. Нищо няма да изгубите, ако все пак не подейства при вас.

3. Усещане за комфорт

Независимо дали зимата отново е тук или краката ви през всички сезони са студени, носенето на чорапи може да подобри нивата на комфорт преди лягане. Подходящите дамски чорапи могат да помогнат за поддържане на топла телесна температура, което довежда организма до състояние на удовлетворение.

4. Подобрява външния вид на краката ви

Чували ли сте, че обуването на чорапи в леглото може да направи краката ви по-привлекателни? А това е важно за всяка суетна жена, която лятото иска да носи сандали. Е, един от най-честите ефекти на студените крака са напуканите пети. Ако страдате от това състояние, от решаващо значение е да включите дамските чорапи в задължителния нощен тоалет . По-специално памучните чорапи са тези, които ще ви бъдат от помощ да успеете да се справите с това състояние на крайниците. 

5. Защита от синдрома на Рейно

Случвало ли ви се е да изпитате силен студ и изтръпване на ръцете и краката през хладното време? Състоянието е известно в медицината като синдром на Рейно. Спането с дамски чорапи помага на кръвообращението, както казахме в началото и този ритуал е много важен за облекчаване на това състояние.

6. Рутина, която тялото обича

Знаете ли, че човешкото тяло обича последователността? Лягането с чорапи може да стане част от здравословния режим на сън. С течение на времето, вашето тяло ще започне да свързва чорапите с лягане. По този начин, в момента, в който обуете дамските чорапи за през нощта, мозъкът ще започне да стартира процеса на сън. Това означава освобождаване на мелатонин и други хормони, които могат да настроят тялото за една спокойна нощ.

Какви са рисковете от спането с чорапи?

Спането с чорапи не винаги може да има само положителен ефект. Има няколко негативи, които разгледахме:

1. Прегряване

Прегряването може да бъде истински проблем, когато носите дамски чорапи в леглото. Понякога времето може да се колебае толкова много през нощта, че хладният бриз може да се превърне в непоносима топлина в рамките на часове.

Ето защо типът чорап, който носите, може да бъде толкова важен. Изборът на дишащ модел може да осигури регулирането на температурата на краката.

2. Миризми и хигиенни проблеми

Чорапите могат да бъдат доста податливи на миризми, особено тези, изработени от тъкани, които не дишат. Това може да направи краката ви податливи на инфекции, включително екземи, обриви и спортисти.

Затова винаги избирайте дамски чорапи, изработени от памук, бамбук, кашмир и други тъкани, известни с подобрена дишане.

3. Изтръпнали крака

Обуването на изключително тесни чорапи обаче може да има обратен ефект върху кръвообращението ви. Ето защо е важно да носите размер, който е удобен на крака. В крайна сметка, честото изтръпване на краката също може да затрудни заспиването през нощта.

Кои са най-добрите дамски чорапи за в леглото?

Може би сте решили, че положителните страни от носенето на дамски чорапи в леглото далеч надхвърлят потенциалните негативи. Напълно логично е да искате да разберете към кои видове да се насочите.

1.         Памучни чорапи

Памукът е един от най-разпространените платове, използвани в чорапогащната индустрия, благодарение на своята достъпност и дишаща повърхност. Памукът също така има изключителни влагоотвеждащи свойства, които гарантират това дори през най-горещите нощи.

2. Кашмирени дамски чорапи

Кашмирът винаги е бил символ на лукс и ценен компонент на текстилната индустрия заради най-добрите си качества. Той предлага 3 пъти повече изолация от вълната, въпреки че тъканта е значително по-лека и мека.

Кашмирените чорапи осигуряват точното количество топлина, като същевременно осигуряват достатъчно място за дишане на краката.

Чорапите, изработени от чист кашмирен материал, може да са по-скъпи от мериносова вълна и памук, но нивото на комфорт, които предлагат си струва.

3.Специални дамски чорапи за сън

Знаете ли, че има чорапи, специално изработени за спане през нощта? И така, как чорапите за легло се отличават от стандартните чорапи? Първо, те са по-плътни от традиционните модели. Въпреки това, не позволявайте на тежката категория да ви заблуждава, тъй като те са невероятно дишащи и могат да се сравняват с най-добрите тъкани в света.

Алтернативи за затопляне на краката

Не всеки човек иска да спи с чорапи, затова подбрахме няколко прости алтернативи, с които да затоплите краката преди сън.

Ето някои от най-популярните опции за предотвратяване и на студени крака:

1. Бутилка с гореща вода или загряваща възглавничка

Поставянето на бутилка с гореща вода или загряваща възглавничка в леглото също може да поддържа краката топли дори в студено време.

2. Дебели одеяла или чаршафи

Одеялата и чаршафите също могат да помогнат при профилактика на студените крака преди лягане.

3. Топла баня за краката

Те могат да бъдат чудесна алтернатива за предотвратяване на студените крака през нощта.

Тези бани също могат да отпуснат тялото след дълъг работен ден и да ви позволят да заспите по-бързо и спокойно.

Ефекти от спането със студени крака

Студеното време може да има много неблагоприятни ефекти върху краката, но нарушението на съня е може би най-критичното. Много хора естествено усещат краката си студени, независимо от времето, поради значително намаляване на количеството кръв, което сърцето циркулира към краката.

Това обикновено е автоматичната реакция на организма, за да помогне за запазване на телесната топлина за поддържане на топлината на вътрешните органи чрез свиване на кръвните клетки около органите с неадекватна телесна мазнина.

 

Пълноценният сън и студените крака не вървят ръка за ръка. Ето защо не трябва да продължавате да игнорирате проблема, ако това е нещото, което изпитвате в момента.

За щастие, спането с дамски чорапи може да бъде ефективно средство за поддържане на краката топли през всички студени нощи.

Как допринасят топлите крака за пълноценния сън? 

Има няколко причини, поради които спането с дамски чорапи е станало толкова популярно по целия свят.

Заспивате по-бързо

Всички сме изпитвали трудности със съня в един или друг момент. Така, че всички познават трудностите, свързани с мятането с часове в леглото, преди да дойде сънят.

Добрата новина е, че затоплянето на краката се оказа един от най-бързите начини да заспите.

Има изследвания, които показват, че осигуряването на топлина на краката изпраща сигнали до мозъка, че идва време за лягане. Това настройва цялото тяло да се унесе в сън много по-бързо, като преразпределя вътрешната топлина на тялото.

Дълбок и пълноценен сън

Поддържането на топли крака не само стимулира бързото заспиване, но също така увеличава вероятността за дълбок и продължителен сън. Случвало ли ви се е да се събудите посред нощ поради ужасен  студ.  Ако отговорът е да, вие сте наясно колко неудобно може да се почувствате. Спането със студени крака гарантира, че ще бъдете принудени да се събудите в даден момент през нощта, за да се завиете с одеяло или завивка. За съжаление, заспиването отново след такова голямо разсънване може да стане трудно и бавно. В екстремни случаи може дори да не успеете да заспите отново след това нарушение на съня.

Заключение

Спането с дамски чорапи помага за доброто регулиране на температурата, което предлага едно от най-големите предимства- бързо заспиване.  Също така да гарантира, че ще получите повече от достатъчен сън, който насърчава правилното управление на теглото и профилактиката на няколко здравословни състояния.

Ето защо много експерти препоръчват да се спи с чорапи. Просто не забравяйте да изберете такива, които са направени от качествени материали като кашмир или памук.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (384)

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница