Меню
Профил
Виж всички истории

Време е – за чаша вино и любов

Време е – за чаша вино и любов

 

Вино – древна латинска поговорка гласи, че в него  е истината, а във водата – разумът. И това навярно е доказал всеки човек – поне веднъж в живота си. Колко тайни са били разказани на чаша от тази напитка, колко чувства са били споделени, колко сълзи са удавени в течността и колко смях и усмивки са греели още по-силно на милиони човешки лица.

 

Навярно, докато пиша този текст някой отпива поредната глътка от божествената напитка. И вечерта ще бъде променена под нейния вкус. Навярно някой ще добие повече смелост, друг ще даде или получи обяснение в любов, а трети… просто ще удави умората, насъбрала се от изминалите дни.

 

ВИЖТЕ НАШИТЕ ТЕМАТИЧНИ ЧОРАПИ С ВИНО МОТИВИ   >>>

 

Вино – каква е историята на производството на тази напитка?

 

Някои неща не се променят, дори да минат векове. Едно от тях е производството на виното. Хората очаквали да настъпи месец септември, когато се бележи началото на гроздобера. Голяма част от плодовете били предназначени за производството на този вид алкохол – все пак хората не са разполагали с денонощни магазини, в които да могат да си купят свободно вино, когато пожелаят. Така трябвало сами да се погрижат за производството на вината.

 

Обраните гроздове някога се изсипвали в специални съдове, които били изсечени в скалите. Мъжете, момчетата и робите мачкали зърната с краката си, като това се случвало под звуците на тъпан, който отмервал движенията им.

 

Процесът на винопроизводството не бил единствено с цел хората да свършат работата си. Напротив това бил цял ритуал, чрез който се разказвало за това как титаните разкъсали божеството Дионинс, свързано с виното и веселието. По тази причина докато се приготвяло виното, се пеели тъжни песни. Ритуал, приличащ на жалеене.

 

Виното се съхранявало и консумирало в различни съдове, като разбира се не и в стъклени бутилки. Колкото повече хората се усъвършенствали и развивали винопроизводството, толкова повече съдове за напитката се появявали.

 

България и виното

 

България се слави с виното си. Качеството, което показваме пред света, нарежда нашите винопроизводители на челните места в световните класации. За положителната статистика, трябва да благодарим както на земята, която е изключително благородна, така и на майсторите във винопроизводството.

 

Според легендите обаче и в България често сме прекалявали с тази напитка, което накарало хан Крум да издаде заповед, с които забранил консумацията. Наред с това разпоредил да се изгорят много големи площи лозя.

 

Един от митовете гласи, че Мавруд юнак по време на управлението на владетеля, спасил народа от страшна хала. Ханът го попитал как е успял, а отговорът гласял, че силата му идва от укритите от майка му лозя. Жената не изпълнила нареждането, защото живеели в голяма бедност и плодовете били важни за семейството им. Тя всеки ден давала чепка грозде на сина си, а останалите се получило вино.

 

 Като чул това, ханът размислил и разрешил на поданиците си да отглеждат лозя. Най-хубавото грозде нарекъл на Мавруд юнак.

 

През средновековието хората в страната ни не са имали добри познания за съхранението на божествената напитка.  Във всеки край на страната ни е имало различни начини за съхранение на виното, но навсякъде бързо се вкисвало. Дори се е стигало дотам, че по-новото вино струвало повече от добре отлежалото.

 

Възходът на производството на виното в родината ни дошъл след Освобождението.  Студентите, които изучавали земеделие, имали възможност да посещават кръжоци по енология, с което се поставило началото на съвременното производство на вино в страната. Само за 20 години се формирали основни центрове, свързани с техниката.

 

Червеното вино и ползите за здравето

 

Употребата на червено вино може да доведе до значиелни ползи за човешкото здраве. Разбира се, когато се пие в умерени количества и не се злоупотребява.

 

 Червено вино - за по-лесно отслабване

 

Хората, които се борят с наднорменото тегло, могат да открият свой верен помощник в червеното вино. То не позволява формирането на нови мастни клетки, а също така е естествен антиоксидант. Умерената употреба на виното ще доведе и до премахване на натрупаните мазнини.

 

Вино против умора

 

Не е случаен изразът "Да разпуснем на чаша вино". Част от учените са не мнение, че ресвелатролът в него помага за повишаване на енергията. По този начин виното снема напрежението и помага на тялото и умът ни да се справят по-лесно с умората.

 

Консумацията на червено вино води до намаляване на лошия холестерол в кръвта

 

Червеното вино е богато на полифеноли, сред които е и ресвератролът. Ролята му е на укрепващ кръвоносните съдове в тялото, както и предпазването от формирането на тромби, както и намалянето на лошия холестерол. Това се случва и благодарение на богатото съдържание на витамин Е, с което напитката става полезна за сърцето.

 

Спомага за лечението на инфекциите на пикочните пътища

 

Това отново се дължи на детоксикиращите му свойства. Благодарение на червеното вино по-лесно се стимулира пречистването на органите.

 

Интересни факти за виното

 

 • Думата вино идва от санскрит и означава „да обичаш”;
 • Фразата “Да се чукнем за здраве” идва от Древните Гърция. Там домакинът отпивал първата глътка вино, за да докаже на гостите, че не е отровно;
 • В Древен Рим нежният пол не е имал право да консумира вино. Ако го направили и били заловени, то жените можели да бъдат убити;
 • Китайците пият най-много вино. През 2013-та година там са консумирани 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение французите са консумирали с около 5 милиона по-малко, около 150;
 • По цвета може да се познае регионът, където е произведено виното – по-тъмните цветове са характерни за по-хладен климат. Светлите – за по-топъл и сух.
 •  

Някои правила за поднасянето на виното

 

 • Колкото по-сухо е дадено вино, толкова трябва да бъде и по-охладено. При по-леките бели вина специалистите препоръчват да се поднесат при температура между 8 и 10 градуса - това най-често са вината, които са приготвени от последните реколти грозде и не са били поставяни в дъбови бъчви. За по-плътните и тежки вина, температурата е между 10 и 12 градуса.

 

 • Чашата за вино трябва да се държи в тънката част на стъблото. Когато се налива, ръката се държи на височината на етикета, но не трябва да го закрива. След наливане бутилката се завърта леко наляво, за да не бъде накапана масата.

 

 • Домакинът налива първо в собствената си чаша. Опитва дали виното е добро и чак тогава налива на гостите си. Ако виното е бяло се сипва повече, отколкото, ако е червено - 2/3 от чашата.

 

 • Чашата за бяло вино се поставя най-близо до чинията. Тази за червено вино е разположена точно зад нея. Чашата за вода е зад чашите за вино. Ако вечерята предвижда и десерт, зад всички тях трябва да има и чаша за шампанско.

 

Ние Ви пожелаваме много изпити чаши вино, което да съчетаете с усмивки и любов. Нека истината, която ще кажете след изпиването им, е онази, която ще предизвика радост в душата Ви и топлина в сърцата на гостите Ви.

 

Етикетът е важен, но когато консумираме вино с добри приятели, най-важното е да се чувстваме добре. Избирайте вината според собствените си вкусове и помнете, че бъдещето принадлежи на новаторите. Червено вино и десерт не винаги е лоша идея. Лошо е да не пробваме, да не експерементираме и да не опознаем собствените си вкусове.

 

Понякога виното налято в пластмасова чаша сред природата, може да ни се стори еликсир, в сравнение с това, което ще ни сервират в най-скъпия ресторант. Всичко в този живот е въпрос на усещане, а не на правила.

 

Наздраве! Бъдете приятно замаяни… с вино и любов!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (391)

Нови модели

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница