Меню
Профил
Виж всички истории

История на чорапите - любов, еротика и удобство

История на чорапите - любов, еротика и удобство

история на чорапите

 

Няма значение в кой дом ще влезем и кой гардероб ще отворим. Във всеки един дом има чорапи. Не можем бе тях! Чорапите са онези, които осигурява защита на краката ни. Чорапите са аксесоарът, който завършва тоалета ни. Чорапите са онези, без които краката ни не могат.

 

И живеем във време, в което да имаш чорапи е едно от най-нормалните неща на света. А когато един чифт се захаби, просто купуваме нови. Та ние живеем във време, в което хората летят, виждат се на камерите, дори да са на хиляди километри. И имат привилегията да носят чорапи.

 

Защо чорапите са привилегия? Кой е носил чорапи в миналото? Какво може да сътвори човек от любов, дори когато става дума за чорапи. Надписите по дрехите – съществували ли са някога. Чорапи... Каква е тяхната история - ще Ви разкажем в следващите редове...

 

Първите чорапи

 

Твърди се, че първите чорапи в света са намерени по поречието на река Нил. Те съществували много отдавна - около 250 г. пр. н. е. Учените твърдят, че хората на Древен Египет носили чорапите си със сандали.

 

Да си признаем - разбираме ги. По-удобно е. Шантаво е. И ние сме щастливи,  че чорапите със сандали и в наши дни се опитват да се превърнат в тенденция. Древните хора са разбирали, че чорапи с отворени обувки е удобно. Днес ние знаем, че може да бъде и красиво. Стига да знаем как правилно да съчетаваме чорапи с отворени обувки. А какви са най-добрите комбинации – може да прочетете в нашия блог.

 

Чорапи – да се върнем на тяхната история. Вълнуваща е...

 

Чорапите в Древна Гърция и Древен Рим

 

Чорапите в Древна Гърция били изработени от кожа и косми на животни. Дизайнът им е бил изключително интересен. Според учените, чорапите приличали на топка от косми.

 

В Древен Рим не били много по-различни. Е, не сме сигурни колко са били хигиенични чорапите в Древна Гърция и Древен Рим, но със сигурност древните хора са поставили основата на чорапите. И днес нашите крака са облагодетелствани.

 

Чорапите - символ на богатство.

 

Пренасяме се в Средновековието. Там не всеки човек имал чорапи. Те били предназначени само за богатата част на обществото. И това не било случайно. Изработката на един чифт чорапи отнемала страшно много време. Но когато нещо е трудно, то намираме начин да го опростим. Това направил и Уилям Лий.

 

През 1589 Уилям Лий създал машина за плетене на чорапи. От уста на уста се разказвало, че машината е създадена от любов. Свещеникът Уилям тъгувал, че жена му няма време за него. Била заета да изработва чорапи ежедневно. Тогава Уилям създал уред, който да улеснява нейната работа.

 

През 19 век започнали да се употребяват кръгли плетачни рамки. Индустрията правела своята революция,а чорапите били все по-достъпни за всички слоеве на обществото.

 

Представяте ли си щастието - чорапите са достъпни за хората.

 

Чорапи и стриптийз

 

Със сигурност сте виждали изображения на жени, които обуват чорап върху крака си. И днес тези изображения носят еротика.

 

Тяхната история започва с първите стриптийз представления. Жената и чорапите са будили творческия дух на едни от най-големите имена в света на изобразителното изкуство - Пикасо, Дюшам, Лотрек. А картините са предизвиквали не една и две дискусии в обществото.

 

Жартиерите... Ах, тези жартиери.

 

Жартиерите са си прототип на чорапите. Но не точно. Не и неточно. Те просто са си жартиери – великолепни, еротични, секси. Някои казват, че модата им вече е отминала. Но няма как това да е реалност. Може би не носим жартиери в ежедневието, но със сигурност знаем кога да ги обуем.

 

За съществуването на жартиерите, то трябва да благодарим на французойките. В началото за жартиери са се използвали кожени колани, които имали бримки. Прикрепяли са се към горната част на чорапите. По-късно за направата на жартиери хората са започнали да използват коприна. Върху част от жартиерите имало надписи: „Тук не е Вашето място!“ или „Моето сърце вече е заето!“. Е, не само днес си падаме по чорапи и татуировки, които говорят вместо нас, нали.

 

Модата на дантелените жартиери пък е наложена от една от любимките на Крал Луи Петнадесети. Мадам де Помпадур е украсявала жартиерите си с панделки и дантела. Била е умна жена – какво друго можем да кажем.

 

Какви ще бъдат чорапите на бъдещето? – можем само да гадаем. Дали след пет хиляди години, хората няма да се чудят какви чорапи сме носили днес. Дали модата ще е друга. Дали чорапите няма да са изместени от някое друго откритие. Не знаем. Но днес сме благодарни, че днес ги има.

 

Имаме и привилегията да избираме качествени чорапи, които са направени от естествена материя. Да бъдем сигурни, че краката ни са защитени от инфекции, когато сме на работа, когато спортуваме. Когато се забавляваме. Имаме привилегията да избираме на място в магазините или да поръчаме онлайн и да спестим време. Имаме привилегията да избираме.

 

Чорапи. Ние обичаме чорапите на настоящето... А Вие?

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (391)

Нови модели

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница