Меню
Профил
Виж всички истории

От какви материи се правят чорапите

От какви материи се правят чорапите

 

Като изключим хората живеещи в по топлите части географски ширини, от останалата част от населението, едва ли има човек, който да не носи чорапи. От своя страна чорапите са произвеждани в най-различни видове, размери и най-вече цветове и материи.

 

В следващите редове ще разгледаме по-подробно от какви материи се произвеждат чорапите. Така ще бъдете по-подготвени и да знаете какви модели да търсите. Чорапите са важен аксесоар – освен чисто естетически (кой не иска да изглежда добре), те предпазват краката – от студ, наранявания, алергии, преумора и т.н. Всички тези причини налагат нуждата от различни материи, както и комбинацията от тях. И разбира се, някои материи правят чорапите по-скъпи, а с други материи, чорапите излизат по-евтино.

 

И така, от какво се правят чорапите?

 

Първо ще отметнем, че има естествени и изкуствени материи. По правило естествените са по-скъпи, по-комфортни към кожата, по-меки, по-неиздръжливи, по-лесно се цапат, не са еластични. Изкуствените материи са противоположни на естествените. И все пак комбинацията от двата вида е много популярна - производителите неизбежно използват различни материи. Ще отблежим още отсега - няма лошо в чорапите да има и изкуствена материя – понякога дори тези комбинации са по-устойчиви и здрави.

 

Памук – типичен естествен материал

 

Кой не е чувал за класическите памучни чорапи. Всъщност памукът е определян, като „тъканта на живота“. Чорапите от памук са една малка част от всички продукти около нас. Например всякакви други дрехи се произвеждат от памук – ризи, блузи, панталони, бельо. Да не забравяме чаршафите, пелените и каквото още се сетите.

 

С времето всички продукти от памук губят своята форма, както и цветовете си. Както казахме по-горе, това важи за всички естествени материи.

 

Мъжки чорапи от памук

 

Дамски чорапи от памук

 

Детски чорапи от памук

 

Памукът не е еластичен – затова обикновено чорапите освен памук имат и друг неестествен материал – полиамид и/или еластан. За тях ще прочетете малко по-надолу.

 

Памукът обаче може да бъде „по-специален“ и допълнително обработен.

 

Пениран памук

 

Ако видите чорапи от пениран памук, можете да сте сигурни за тяхното качество. Пенираният памук е по-мек и здрав от обикновения памук. Това се дължи на допълнителната обработка, при която се премахват чупливите и стърчащи влакна. За съжаление допълнителния процес оскъпява памукът и крайния продукт, а именно чорапите.

 

Мерсеризиран памук

 

Ще определим мерсеризирания памук, като „мерцедеса“  при материалите за производство на чорапи. При този допълнителен процес на обработка на памукът, към него се добавя една изключителна здравина и лъскавина. Така чорапите се запазват много дълго време здрави и в своя цвят. След мерсеризация, памукът може да бъде наситен с повече боя, което си личи в чорапите от мерсеризиран памук.

 

Вълна

 

Вълната е друг естествен материал. Използва се за дебели чорапи, които да служат вярно през зимните месеци.

 

Коприна

 

Несъмнено един от най-хубавите материали е именно коприната – традиционна естествена материя. Копринената нишка е тънка, здрава и никак еластична. Копринените чорапи са подходящи за по-топли дни.

 

Бамбук

 

През последните години чорапите от бамбук са широко навлезли в производството и се радват на много почит от всички клиенти. От една страна бамбукът е почти неизчерпаем ресурс, от друга бамбуковите чорапи са наистина удобни, здрави и здравословни.

 

Еластан или ликра

 

Еластанът е синтетично влакно използвано при повечето чорапи и чорапогащници. Другото име, под което е известно е ликра. По-правилно е да се знае, че Ликра е запазена търговска марка и с времето се е наложило, както например  Xerox, Pampers и т.н.

 

Няма чорапи само от еластан (ликра) – той е само допълнително средство за допълнителна еластичност, мекота, комфорт, нежност. При чорапогащнисите еластанът задължително присъства при талията, а процентното съдържание от опаковката се отнася за протежението на крака.

 

Обръщайте внимание, когато купувате чорапи, колко процента е ликрата – обикновено е между 3 и 28 %.

 

Полиамид

 

Това е друга синтетична материя – основна в производството на чорапогащници и чорапи. Има различни класове, като най-високия е 6,6. Именно този клас се използва най-много от производителите.

 

Вискозна коприна

 

Това се счита за изкуствена материя. Естествени целулозни нишки преминават допълнителна обработка и се получава по-здрава и лъскава материя.

 

Не забравяйте да четете упътванията на етикетите и опаковките. Каквито и чорапи или чорапогащници да си купите, те си имат указания за правилна грижа за тях. Различните материи изискват различно отношение.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

ОТЗИВИ ВЪВ FACEBOOK

 

 

ОТЗИВИ В GOOGLE

 

 

Истории за чорапи

Най-добрите чорапи за потни крака

01 Фев 2024
    Няма нищо по-притеснително от това да ти се наложи да събуеш обувките си, докато си сред хора и да се чудиш дали няма да се ра...

Как да поддържате чорапите си здрави за по-дълго време

26 Авг 2023
    Това е един от въпросите, които най-често получаваме. Да приемем, че имате чекмедже, пълно с чорапи и старателно редувате кой...

Как да носите видими чорапи за мъже?

11 Май 2023
  Чорапите излизат от скривалището и вече се носят по-видимо. На парадите, както и на улицата, дългите чорапи се носят със стил. Но може б...

Ревюта (364)

Нови модели

Кои сме най-много :)

Фирмен магазин в София

* гр. София, Център, ул. Московска 27,
на ъгъла с ул. Раковска, като магазинът е от към ул. Раковска, срещу Виенската сладкарница